Utstyrstest Villmarksliv av Vidar Holdthe og Dag Kjelsaas

Mørt og Saftig

En sous vide-maskin åpner en helt ny verden for tilberedning av de mer bindevevsrike kjøttstykkene, enten det er nakke, sider, skanker,eller det vi vanligvis bruker som steik.

Finere restauranter har brukt denne metoden i flere år, og nå er den tilgjengelig for folk flest. Dette er slett ikke komplisert, men metoden krever at du starter i god tid. Behandlingstiden er vesentlig lenger enn i «mikroen», men så blir også resultatet noe helt annet. Smak og saftighet bevares, og du får en smaksopplevelse som er vanskelig å oppnå med andre tilberedningsmåter. Maskinen gjør det mulig å utnytte kjøtt som de færreste vet å ta vare på, som f.eks. kjakekjøtt av voksen elg, som har et par kraftige sener i muskelen. Etter vanvittige tre døgn i vannbad på ca. 60 grader, er de møre nok til å has i en gryte med rotgrønnsaker og kraftig saus. Det samme gjelder osso bucco av skank, som dog bare trenger halve tiden. Maskinen kan også brukes til kjøtt som i utgangspunktet er mørt. Det tar selvfølgelig ikke like lang tid, men må brunes i panna etterpå for å få stekeskorpe. Med maskinen følger forslag til hvordan den kan utnyttes og hvordan man kan kombinere tid og temperatur for en del råvarer. 

Stor kapasitet 

Sirman Y09 består av et 26 liters vannkar med et varmeelement og en sirkulator som er utstyrt med både termostat og timer. Varmeelementet og sirkulatoren kan om ønskelig settes i andre vannkar. Er karet større, er det nødvendig med en sirkulator (propell) for å få jevn temperatur i karet. 

Denne enheten fra KBK Jakt og Fritid AS har, etter hva vi har prøvd, kapasitet til å holde ønsket varme i et kar på 30–40 liter, altså mer enn de fleste vanlige familier behøver. Man kan imidlertid utnytte kapasiteten til å varme både poteter, grønnsaker og saus samtidig som kjøttet eller fisken behandles i karet, men tilbehøret skal naturligvis ikke ligge like lenge som kjøttet og fisken.

Forhåndsinnstillingen av temperatur og tid er enkel og oversiktlig. Displayet er enkelt å forstå. Temperaturen angis med en nøyaktighet på en tiendedels grad. Rengjøring etter bruk er også grei. Kjøttet eller fisken vi skal tilberede i en sous vide-maskin, bør helst ligge i en vakuumpose. Om du ikke har vakuummaskin, går det bra å pakke inn kjøtt eller fisk i mange lag plastfolie, men da kan du ikke legge det i marinade samtidig. Du kan for så vidt ta pakker som har vært fryst og lagret i fryseboksen og legge dem direkte i det varme vannbadet (gjerne etter at de har tint), men du kan også vakuumerematen direkte før den skal varmebehandles. Da har du anledning til å krydre og legge ved urtekvaster, eller helle over marinade før du forsegler posen. Slik vakuumering trenger ikke kraftig sug på maskinen. La kjøttstykkene beholde sin form enten de er surret eller trimmet til en fin fasong. Posen vil holde på all fuktighet, smak og safter. Sirman Y09 er et kvalitetsprodukt som holder hva det lover; ulempen er at du må planlegge god tid i forveien hvis du vil bruke den til de bindevevsrike kjøttstykkene. Noen vil nok også synes at den er i største laget.

Jakt og Fritid A.S
www.jaktogfritid.no tlf. 37 03 30 54
Pris sirkulasjonsvarmer og kar: kr 11 590.
Kapasitet vannkar: 26 liter

– Fremragende resultat, enkel
i bruk, kvalitet i alle deler.

+ Noe stor for vanlig hjemmebruk.
Krever lang tid og
forberedelser.