Tips om bruk av sousvide for turmennesker – av Tor Schulstad
Det finnes dem som tror den beste naturopplevelsen er når byttet er tatt og berget i sekken, og selvsagt med trofebilde på Facebook. Likevel er fangsten for jakt eller fiske kun en ørliten del av en vellykket tur. En vel så viktig del er turmaten – og rett gjort så kan det fort bli en uforglemmelig opplevelse. Her er tips om bruk av sousvide for turmennesker.
Fiskere og jegere er ofte aktive friluftsfolk som liker å gjøre det beste med tiden ved elva eller i fjellet. Flott natur og gode opplevelser er herlig krydder man kan leve lenge på. En vellykket tur kan derfor være laksen i sekken, eller det heldige skuddet på drømme bukken. Turen kan også bli minnerik om forberedelsene er gode, deriblant å velge turmaten med omhu. Her skal vi gi deg tips om matforberedelse med sous vide som løfter turen til nye høyder, selv om fangsten som sådan ble mager.
Frysetørret eller gourmet
Utvalget av turmat er stort i dag, og særlig i frysetørret vare. Greie retter som er enkle å lage og ofte god smak og alt i en pose, men det er langt unna den store matopplevelsen. Hele måltidet i samme pose som en fargerik og godt krydret grøt, i tillegg blir prisen tett opp mot restaurantpriser.
Frysetørret turmat tjener sin hensikt, for en dagstur i fjellet eller ved elven, noe enkel lunsj eller middag. Men man kan ikke unnslå at det er mat man også fort går lei. Er man en vennegjeng på tur er ikke akkurat frysetørret mat i hver sin pose som får toppnotering for smak og samtidig være sosialt.
Sousvide er et funn
Da finnes det heldigvis alternativer som man lett lager sjøl – som er like praktisk å tilberede, og som godt kan konkurrere med et besøk på den beste restaurant. Vi snakker selvsagt om tilberedt og klargjort mat med sousvide.
Sousvide er en herlig innretning. Egentlig et vannbad med kontrollert temperatur, brukt i årevis i restaurant og servering. Lettvint og like bra resultat hver eneste gang. Det noe spesielle med sousvide er at større kvanta av kjøtt, fisk eller grønnsaker kan lages samtidig – og resultatet tvers over er like bra. For storfamilien eller i forkant av større selskap kan maten tilberedes og være kjapt klargjort til perfekt servering. For den som vil ha kontroll på matbudsjettet og har knapt om tid er sousvide nettopp det verktøyet man trenger. Man kan handle stort og billig og tilberede for fryseren for menyen i kommende uker.
Teknikken er enkel nok. Maten, om det er kjøtt, fisk eller grønnsaker vakuumpakkes i passe porsjoner. Finn gryte eller kar og fyll vann, still inn temperaturen og tid på sousvide og så gjør sousvide`en det meste sjøl deretter. Nøkkelen for et vellykket resultat er å bruke rett temperatur og rett tid. Det finnes på internett et utall av forslag på det, men det er nå fornuftig å gjøre sine egne forsøk og finne eksakt ønsket tid.
Når sausvide har gjort jobben er produktet tilnærmet serveringsklart. Det kan oppvarmes i vakuumposen i vannbad, gis kort steketid på panne eller grill for å få den siste stekeskorpen. Klart for å servere – og det utrolige, like bra hver eneste gang.
Reinkoteletter eller biff
For det aktive turmenneske, om du er fisker, jeger eller vandrer så blir ofte kveldens middag et høydepunkt etter en lang økt i fjellet eller elva. Da skal det gjerne smake godt og være raskt laget ferdig. Dit kan veien bli kronglete om det skal lages på bål eller gassbluss med varene rett fra kjøpmannens kjøledisk. Kjøttet kan fort bli seigt eller svidd, og mye styr er det med tilbehøret. Så her er det å anbefale gode forberedelser. La oss ta utgangspunkt i en av våre favoritter – koteletter av reinsdyr.
Forberedelse og klargjøring gjør du hjemme. Kapp kotelettene i passe størrelse, vakuumpakkes og knappe 40 minutter i saus vide på en temperatur på 54 grader. Er det kalv eller ung rein kan tiden i maskinen med fordel kortes noe. Man kan velge å brune kotelettene kjapt i stekepanne før vakuumpakking og sous vide – da er dem egentlig spiseklar etterpå, bare å varmens i posene, men vi velger å ta den siste etappen på bål eller panne der ute i fjellet. Det går likevel raskt, reinkotelettene trenger kun steke skorpe og tilberør som løk, sjampinjong, skivete gulrøtter og poteter. Gjøres fint på panne, og en fløteskvett som siste ingrediens i panna som saus er herlig følge.
Ferdiglagete reinkoteletter på villmarksvis er rett på glørne over bålet på en køye av friske greiner. Utmerket turmat, og raskt går det. Trenger bare noen minutter over glørne så er dem klar. Men server som du vil, over glørne på bålet, eller oppvarmet og tilberedt i sin egen vakuumpose.
Biff, indre og ytrefilet av okse eller gris er et bra alternativ til reinkjøttet. Tar noe lengre tid å tilberede i sous vide – men smaker utmerket det også. Alltid mørt og smakfullt med sous vide.
Våre sous vide finner du her