TØRKING AV DET MESTE AV FRUKT, BÆR, SOPP, KJØTT, GRØNNSAKER

Det meste av grønnsaker, frukt, kjøtt og bør kan tørkes og er ypperlig til turmat da det tar lite plass og er lett å bære inneholder mye næring og er godt å spise.

Når en tørker mat i våre tørkere fordamper vannet langsomt slik at det en tørker får samme temperatur som lufttemprauren, gjør ikke den feilen som mange gjør å øke temtraturen slik at det skal gå raskere da blir det mange ganger seigt og får en læraktig konsistens.

Forberede dette og bruk den tid og temperatur som trengs for å få det rette resultatet.

Jo større overflate en har på det som skal tørkes jo bedre blir resultatet og raskere går tørkingen.

Ønsker en raskere prosess er det viktig å skjære tynne skiver og en stor tørkeflate.

Det er stort sett bare å bruke fantasien da det meste kan tørkes.

Sopp er helt ideelt da den får igjen sin opprinnelige konsistens når den blir tilsatt gryteretter, sauser eller andre retter og de fleste av våre kunder er ivrige sopp og bær plukkere.

Jerky – på våres vis

Beef Jerky” er noe som virkelig er amerikansk. Hver eneste bensinstasjon eller sportsbutikk ”over der” med respekt for seg selv tilbyr minst et dusin varianter av dette tørkede biffkjøttet. Marinert,

krydret og i alle former og varianter. I USA har også jerky lange tradisjoner, brukt i uminnelig tid av indianere og var viktig også i den ville vesten. I dag er det populært snacks og turmat.

Nå er ikke tørket kjøtt på denne måten noe spesielt amerikansk.

Det har i tusenvis av år vært en vanlig måte å oppbevare kjøttet etter jakt og fangst. Tynne skiver kjøtt tørket i solen eller over bål.

Gjerne røkt for å få lengre holdbarhet. Historien forteller om slikt bruk fra de fleste verdenshjørner.

”Jerky – på våres vis” er en enkel måte å tørke sitt eget kjøtt for den lengre turen. Tørkingen går greit over natta, og det holder seg godt i ukevis i fjellet. Greit å spise som det er, eller som tilsetning

i gryteretter, supper eller som hovedrett.

 

Okse, gris eller kylling?

Valg av kjøtt som skal tørkes er viktig. Velg kjøtt med lite fett og av god kvalitet. Biffkjøtt av okse er utmerket, det samme er indre og ytrefilet av svin. Kutt bort all synlig fett, det gir bedre smak og

mulighet for lengre lagring. Kyllingbryst er også utmerket tørket turmat, sammen med reinkjøtt og lam.

Før tørkingen må kjøttet saltes eller marineres, det gir større holdbarhet og mørere kjøtt. Kutt opp i tynne skiver, og bank stykkene tynne med kjøtthammer. I kraftig saltlake er det klart for tørking

etter få timer, mens velger man marinering blir resultatet best om kjøttet ligger i marinaden i kjøleskapet over natta eller bruker marinerinsboksen fra KBK Jakt og Fritid og vakuumpakker. Marinering gir også mer smak og et ”fyldigere” kjøtt. Ferdig ”jerky- marinade” fås kjøpt i USA.

Det er så visst ingen ulempe å gi kjøttet et raskt oppkok noen minutter før det skal tørkes.

Våre  tørkemaskiner med termostat og tidsinnstilling er utmerket for tørking både av frukt, grønnsaker og kjøtt. De har stor kapasitet og tar opptil 1-2 kilo kjøtt i slengen på brettene.

 

Vi selger flere modeller alle fra den Italienske fabrikken Tre Spade og her kommer en omfattende test i bladet Jeger utført av Åsgeir Størdal.

Vi fikk terningkast 5 på grunn av litt skarpe kanter på brettene noe som umiddelbart ble endret på fabrikken.

 

Tørk din egen turmat

Når vekta skal minimeres i jaktsekken,

enten det er en dagstur eller reinsjakt

over flere dager, er tørka matvarer til

god hjelp. Med en dehydrator kan du

preparere råvarene sjøl.

TEK S T O G FOTO: ÅSGEI R STØRDAL

 

Tørking av matvarer har lenge vært en kjent konserveringsteknikk, antakelig sia den første steinaldermannen returnerte fra jakt med mer mammutkjøtt enn det familien kunne spise før fluene kuppa restefesten. Både

sol- og vindtørking – eventuelt i kombinasjon med salting – bidro til at maten holdt seg, samtidig som

viktig næringsinnhold ikke gikk tapt.

Nord i Norge ble dette stor industri gjennom tørrfisken,men også samene har lange tradisjoner med gåjkkebierggo/ goikebiergu (tørka kjøtt). I de seinere åra har nordmenn latt seg loppe av amerikansk beef

jerky som selges i mikro-porsjoner til blodpris. Og tar du en titt på baksida av pakken, vil du trolig finne

flere E-stoffer enn i en pose løsvekt-godteri. Slik trenger det ikke være. Du kan jo lage det sjøl!

Da har du kontroll både på tilsetningsstoffer, saltmengde, sukkerinnhold – og ikke minst lommebok.

Stykningsdeler av hjortevilt som gjerne havner i kverna eller gryta, kan godt egne seg til dette, sjøl om

du bør styre unna de mest sene-rike delene.

Modulbasert

Nå for tida har vi det imidlertid litt for travelt til at vi kan sitte ved en varm stein og snu på kjøttflisene

mens vi jager vekk skjærer og katter. En steikeovn med varmluft kan til en viss grad gjøre jobben, men

best kontroll har du med en dedikert tørkemaskin –en såkalt dehydrator.

Vi har testa ei anvendelig tørkemaskin fra italienske Tre Spade. Atacama Pro Deluxe består helt

enkelt av en firkanta tube i stål. I den ene enden står ei vifte med elektronisk styrt varmeelement, og i den

andre enden er det et plastlokk med hull der fuktig varmluft kan blåse ut.

Innvendig er det plass til seks tørkebrett på 25 x 36 cm hver. Skulle ikke dette være tilstrekkelig til

ditt formål, er det mulig å kjøpe en kontainer-modul

 

FROKOSTBLANDING:                

Hvorfor kjøpe sukkerdynka

banan-chips og

sulfitt-epler når du kan

lage bedre sjøl?

 

Særlig «pork jerkyen» fikk syltelabber å gå

på, da den ble satt fram på bordet etter endt

jaktdag. Chips-bollen ved siden av ble

stående i fred fram til jerky-skåla var tom.

 

Her kommer en beskrivelse av våre tørkere fra Tre Spade.

 

Dette er en tilleggsmodul som kobles på Atacama Pro Deluxe tørker. Denne ekstramodulen har 6  tørkeplater, så du kan da tørke på 12 brett samtidig. 

Atacama er en fantastisk tørker / dehydrator fra Tre Spade.

Original design, italiensk kvalitet og ekstremt praktisk i bruk for naturlig dehydrering / tørking av enhver form for mat: frukt, grønnsaker, sopp, urte, kjøtt osv. Her er det nesten bare fantasien som stopper deg. Perfekt for kjøkkenprofesjonelle og entusiastiske matelskere. Atacama fra Tre Spade tilbyr et bredt spekter av løsninger kombinert med enestående funksjoner:

Kompakt, soliditet og det spesielle horisontale luftgjennomstrømnings-systemet som alltid sikrer en jevn og effektiv dehydrering / tørking.

Atacama er designet og produsert av Tre Spade.

Hva er tørking / dehydrering ?

Tørking / Dehydrering av mat er en gammel og naturlig måte å forlenge oppbevaring av mat og samtidig opprettholde autentisk smak. Eliminering av vann fra mat reduserer faktisk veksten av mikroorganismer og bevarer de organoleptiske egenskapene til frukt, grønnsaker, urter, sopp, pasta, fisk og kjøtt over en lengre periode. Den mest effektive måten for riktig tørking / dehydrering er å eksponere mat til ventilert varmluft, hvilken hastighet og temperatur må tilpasses den maten som skal behandles. Atacama tillater en kontrollert tørkeprosess / dehydreringsprosess i henhold til type mat.

* Naturlig prosess. Bare varm luft, ingen kjemikaler eller mekaniske prosesser.

* Krever ingen spesielle kunnskaper og kan enkelt gjøres hjemme, gjerne sammen med barn.

* Stimulerer kreativiteten på kjøkkenet og fører til nye ideer og oppskrifter.

* En praktisk måte å bevare og konsumere mat uten at noe går til spille.

* Lavt strømforbruk og sikrer langvarig bruk av en enkelt prosess.

Tre Spade har laget mange videoer med gode ideer.

Du kan blant annet se hvordan du lager dine egne energibar`er, grønnsakskryddder og tørkede tomater.

Ta en titt og du vil få mage ideer.

https://www.youtube.com/user/TreSpadeFacem/videos
* Naturlig prosess. Bare varm luft, ingen kjemikaler eller mekaniske prosesser.

* Krever ingen spesielle kunnskaper og kan enkelt gjøres hjemme, gjerne sammen med barn.

* Stimulerer kreativiteten på kjøkkenet og fører til nye ideer og oppskrifter.

* En praktisk måte å bevare og konsumere mat uten at noe går til spille.

* Lavt strømforbruk og sikrer langvarig bruk av en enkelt prosess.

 

Tre Spade Tørker Atacama Pro Deluxe med tilleggsmodul

Atacama er en fantastisk tørker / dehydrator fra Tre Spade.Original design, italiensk kvalitet og ekstremt praktisk i bruk for naturlig dehydrering / tørking av enhver form for mat: frukt,grønnsaker sopp, urter, kjøtt

 

Få 10% rabatt på din bestilling

Meld deg på våres nyhetsbrev og få 10% rabattkode

Du er nå påmeldt. Sjekk din epost :)